Artık bilim adamları her gün 20 dakika egzersiz yapmanın kaçınılmaz olduğu konusunda hem fikir. Herhangi bir sporu günlük hayatınızın bir parçası haline getirdiğinizde sadece fiziksel değil, psikolojik ve beyin fonksiyonları olarak da olumlu etkilenmektesiniz.
Düşünün…20 dakikalık bir egzersiz programı ile, vücudunuza mutluluk veren ve stresi azaltan Dopamine, Endorphin, Phenylethamine ve Seretonin hormonları aynı anda salgılanıyor, kan dolaşımınız hızlanıyor ve ciğerlerinize daha fazla oksijen giriyor. Böylece tam anlamı ile “iyi hissetme” moduna geçiyorsunuz. Günümüzde tüm dünyada kullanılan adı ile “wellbeing” halini yaşıyorsunuz.
Bu nedenle en stresli zamanda, kendinize 20 dakika vakit ayırıp, yürüyüş, koşu, basketbol, pilates, ağırlık kaldırma, bisiklet, yüzme, tenis, yani ne size keyif veriyor ve kolay geliyorsa o sporu yaparsanız, egzersizin bitiminde kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz. Olaylara bakışınız farklılaşacak, daha pozitif düşünmeye başlayacaksınız. Ayrıca insanlara en çok mutluluk veren şeylerden bir diğeri olan “yemek arzusu” konusunda da, sporunuzu yapmış olmanın, harcadığınız kalorilerin getirdiği vicdan rahatlığı ile daha rahat davranabileceksiniz. İlaveten… vücudunuz daha‘fit’olduğu için şüphesiz kendinizle daha barışık olacaksınız.
Sporun faydası bu kadarla kalmıyor. Pek çok araştırma, egzersiz yapmanın kalıcı faydalarından bahsediyor. İllinois Universitesi’nin yaptığı araştırmalara göre kanın akış hızının artışı, beynin daha iyi çalışmasını sağlıyor. Beynin her iki yanında yer alan hippocampus adında ki bölüm öğrenme ve hafıza oluşturmayı sağlayan bölüm. Araştırma sonuçlarına göre bu bölüm egzersiziyle birlikte daha çok çalışıyor. Hippocampus, yaşlandıkça küçülüyor, bu da unutkanlık ve demans tipi hastalıklara neden oluyor, egzersiz ile bu küçülme duruyor veya yavaşlıyor. Yani beynimizin yaşlanması yavaşlıyor. Illinois Üniversitesi’nin yaptığı araştırma hem gençler hem yetişkinler üzerinde yapılmış ve her iki yaş grubunda da beynin algılama hızının egzersiz ile arttığı görülmüş.
Montreal Universitesi’nde yapılan araştırmalarda da egzersizin dolaşım sistemi üzerindeki pozitif etkileri tescil edilmiş YOURURL.com. Araştırmaya göre egzersiz yapan kişilerin damar esnekliği ve yaşlanması daha yavaş oluyor.
Daha da ötesi bilim adamları çeşitli egzersizlerin beynin değişik noktalarını çalıştırdığını ve bu sayede mantık, işlem çözme, analiz, dikkat yetilerinin de geliştirilebileceğini belirtiyorlar. Araştırmalara göre, ağırlık kaldırmak, beynin prefrontal cortex bölümünü çalıştırıyor ve mantık, problem çözme, çoklu işlem yetilerinin gelişmesine neden oluyor; yoga frontal lob insula bölümünü çalıştırıyor ve mantık-duygu dengesinin gelişmesine destek oluyor, tenis, basketbol gibi patlamalı sporlar ise basal ganglia bölümünü çalıştırıp dikkat yetisinin gelişmesine yardımcı oluyorlar.
Bilim dünyası, yapılan egzersizin iş hayatına olumlu yansıması konusunda da pek çok araştırma sonucu veriyor. Buna göre, iş günlerinde spor yapanlar, yapmayanlara oranla daha mutlu, daha verimli çalışıyor ve stresten daha az etkileniyorlar.
Bristol Üniversitesi araştırmasına göre sabah işten önce veya öğlen saatinde spora giden çalışanlar gün için de karşılaştıkları her duruma karşı daha hazır, daha donanımlı hissediyor. Ayrıca çalışanların ruh halinin spor yaptıkları günlerde, yapmadıkları günlere oranla daha iyi olduğu ve soğukkanlı davrandıkları tespit edilmiş. Özellikle dört ana noktada; akıl sağlığı, ilişkiler, verimlilik ve zaman yönetimi boyutunda daha iyi performans sergilemişler.
Rakamlar verecek olursak, araştırmalarda spor yapanların, spor yapmadıkları günlere göre zaman yönetiminde %72 daha etkin olduğu, %79 mental olarak ilişkilerinde daha iyi ve olumlu oldukları, %74 işyükünü daha iyi yönettikleri, %27 stres ile daha soğukkanlılıkla başa çıktıkları, %41 iş hayatına karşı daha motive oldukları, %21 daha konsantre çalışabildikleri ifade ediliyor.
Eh tüm bu kazançlar için günde 20 dakika kendimize spor yapmaya ayırmaya değmez mi? Hatta eleman alımlarında spor yapan elemanları tercih etmek gerekmez mi?