25 Mart 2015 İşin Sırrı Mutluluk Konferansı’mızdan 2 konuşmacı PERYÖN 23. İnsan Kaynakları Zirvesinde: Alexander Kjerulf ve Ole Kassow
http://www.hurriyet.com.tr/is-ve-ozel-yasam-ic-ice-gececek-40013751
“İş ve özel yaşam iç içe geçecek”
16-17 Kasım’da yapılacak olan PERYÖN 23. İnsan Yönetimi Kongresi’nde 41 oturumda, işyerinde mutluluktan çalışan bağlılığına, yetenek yönetiminden iş-özel hayat dengesine, çalışma hayatında LGBTİ’lerden Oy ve Ötesi gibi pek çok farklı konu ele alınacak. PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Sevilay Pezek Yangın ile değişen insan yönetimini konuştuk.
PERYÖN 23. İnsan Yönetimi Kongresi 16-17 Kasım 2015’te Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak. 41 oturumda, 81 konuşmacının söz alacağı kongrede insan yönetimindeki son trendler, başarılı ve örnek uygulamalar gündeme taşınacak. PERYÖN 3. İK Blog Ödülleri de kongrede sahiplerini bulacak.
Kongrenin programında birçok dikkat çekici başlıkta oturum ve konuşmacı var. Bu yıl yurtdışından katılan konuşmacılar arasında; dünyanın önde gelen işyerinde mutluluk uzmanı Alexander Kjerulf, aktif yurttaşlık hareketi ile yüzlerce insanın hayatını değiştiren Ole Kassow, çalışan bağlılığı konusunda dünyaca ünlü uzman David Zinger, Achieve Performance Consulting Group Üst Düzey Yönetici Danışmanı John Alatopoulos, Korn Ferry Liderlik ve Yetenek Yönetimi Kıdemli Müdürü Arvinder Dhesi, DDI Seçme ve Değerlendirme Çözümlerinden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kevin Cook yer alıyor. Türkiye’den Galatasaray Üniversitesi Hukuk Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Erdal Karamercan, işadamı Dr. Murat Yalçıntaş, Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Yemeksepeti.com Genel Müdürü Nevzat Aydın, Metro Toptancı Market Türkiye Genel Müdürü Kubilay Özerkan, Sabancı Holding İK Grup Başkanı Neriman Ülsever, Burgan Bank Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazmi Erten, Arzum Ev Aletleri Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, B-Fit Kurucusu Bedriye Hülya, sanatçı Mert Fırat ve İzzet Çapa konuşma yapacak isimler arasında.
Bulut liderlere ihtiyaç var
Kongrenin açılış konuşmasını da yapacak olan PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Sevilay Pezek Yangın, değişen dünyada insan yönetimini anlatacak. Yangın kongre öncesinde sorularımızı yanıtladı.
İnsan kaynakları yıllar içinde nasıl bir değişime uğradı?
Bilgi çağı şartlarının geçerli olduğu bir pazarda sanayi çağından kalma sistemlerle çalışıyoruz. Değişen pazarda bilgiye erişim, bilgiyi doğru kullanma, inovasyon ve girişimcilik önemli. Ancak organizasyonlar hâlâ prosedürler, iş tanımları, hiyerarşi, işin parçalara bölündüğü varsayımına dayalı performans sistemleriyle yönetiliyor. Artık 10 yıllık stratejik planlara göre personel planlamaları, organizasyondaki kutulara göre işe alım, yıllık hedeflere göre performans değerlendirme yapmak gibi süreçler yavaş yavaş tarih oluyor. Dijitalleşen ve değişen dünya düzenine ayak uydurabilmek için esnek, adapte olabilen, çalışanı eksik olarak görmeyen, bir bütün ve eşsiz olduğunu kabul eden, çalışanın potansiyelini ortaya çıkarmaya ve geliştirmeye yönelik ve sürekli yenilenebilen sistemler kurmak gerekiyor.
Önümüzdeki 10 yılda insan yönetiminde neler değişecek?
Endüstri çağında kârlılık ve verimlilik etrafında yapılandırılan, beden gücüne dayalı oluşturulmuş yönetim biçiminden beyin gücünün önemli olduğu bir düzene geçiş yaşadık. Önümüzdeki on yılda ise teknolojideki ilerlemelerle paralel iş ve yaşamın birleştiği bir düzeni gözlemleyecegiz. İnsanlar işyerinde fiziken bulunmalarıyla değil, ürettikleri fayda ve potansiyelleriyle değerlendirilecekler. Çalışma ortamları, çalışanın kariyer ve yaşam hedeflerini aynı anda gerçekleştirmesine olanak sağlayan, çalışırken kendileri ve başkalarının hayatlarına anlam katacakları paylaşım ortamlarına dönüşecek. Sınırların kalktığı, rekabet ve işsizliğin arttığı bununla birlikte nitelikli insan gücü potansiyelinin azaldığı, tüm insanların birbirine dil, ırk, din gibi farklılıklara rağmen internet aracılığıyla eş zamanlı bağlı olduğu bir dünyadan bahsediyoruz. Tüm bu belirsizlik ve karmaşa içerisinde teknolojik gelişimlerin etkisiyle işle yaşamı iç içe geçmiş olan insan, mutluluğun gerçekleşen kariyer hedefleri ve iş hayatında elde ettiği başarılardan kaynaklanmadığının farkına varıyor. İnsan, yaptığı işle bütünleşip kendisinin ve başkalarının hayatlarına anlam katabileceği arayışlar içerisine giriyor.
Bu dönemde sizin İK’cılara önerileriniz neler?
Önceden tek tipleştirmeye çalıştığımız, ideal insanı çizip peşinde koştuğumuz, insanları kutulara sığdırma çabası içinde olduğumuz bir iş dünyasından; insana göre esneyebilen, kutuların olmadığı bir dünyaya geçiş yapmalıyız. Bu yüzden, değişen dünyada insan yönetiminden sorumlu kişilerin ve İK profesyonellerinin üzerine önemli sorumluluklar düşüyor. Paylaşıma önem veren, teknolojideki gelişmelere paralel sürdürülebilirlik ve duyarlılık gibi ortak değerlerler çerçevesinde ya da belli bir amaçla bir araya kolayca gelebilen bu toplulukları etkileyebilen, yönetebilen “bulut liderler” adını verdiğim kavramın yükselişini göreceğiz. Şirketler ürünleriyle, hizmetleriyle bütünsel olarak müşterinin işine yaramaya odaklanırken, birçok farklılığa sahip anlam arayışı içinde olan insanları da belirli bir vizyon çerçevesinde ortak değerlerle bir arada tutmaya çaba gösterecek. Bunu yaparken sadece çalışanlar değil devlet, tedarikçiler, bayiler, sivil toplum kuruluşu örgütleri gibi daha büyük bir ekosistemle işbirliği içerisinde “bulut” ortamında çalışılacak.
İnsan yönetiminin çok önemli bir nitelik olduğu bu dünyada ‘bulut liderler’, tüm bu belirsizlikler ve değişim içerisinde net bir vizyon belirleyen, güven ve gelişim ortamı sunabilen insanların işini anlamlı kılacak. Böylece, ortak değerlerde birleştiren ve organizasyonların sürdürülebilirliklerinde önemli rol oynacaklar. Bu değişim, insan yönetiminin gelişiminden sorumlu İK departmanlarını güçlendirecek bir değişimdir.
Yetenekler halen kutulara oturtulmaya çalışılıyor
Yeteneği keşfetmek ve elde tutmak için neler yapılmalı?
Yetenek adı verilen yüksek potansiyelli kişilerin firmaya kazandırılması, firma içinde yetiştirilerek uzman ve lider rollerine hazırlanması rekabette fark yaratan bir unsur haline geldi. Her insan kendine has özellikleri, güçlü ve gelişime açık yönleriyle bir bütün, tam ve eksiksiz. İnsana öncelikle bu şekilde yaklaşmak ve içindeki potansiyeli ortaya çıkarması için kurumda insan yönetimi uygulamalarını en etkin şekilde hayata geçirmek gerekiyor. Ancak işi dönüştürmeleri beklenen “yetenek”ler, organizasyonda belirlenen iş tanımı ve prosedürlerle hala “kutu”lara oturtulmaya çalışılıyor. Çalışanların terfisinde, geçmiş ya da mevcut iş performansı dikkate alınıyor, halbuki geleceğe bakılmalı ve bunun için geliştirilmeliler.
İnsan yönetimi profesyonelleri olarak işyerlerinin birlikte çalıştığımız, hayata anlam kattığımız ortamlar haline gelmesini sağlamalıyız, yetenekler bu ortamları tercih ediyor.
LGBTİ’ler Oy ve Ötesi de kongrede
Kongrede PERYÖN’ün de odak alanları olan yönetimde kadın istihdamı, iş sağlığı ve güvenliği, IK’da yeni yaklaşımlar ve eğilimlerin de sahneye ve gündeme taşınacak. Kongreden bazı ilginç başlıklar şöyle:
‘Eşitlik yönetimi:
Çalışma yaşamında LGBTİ’ler’ başlıklı oturumda, işgücüne katılan herkese potansiyellerini sergileme fırsatı verecek ortam yaratılıyor mu, farklılıklarla zenginleşen şirketler bunu nasıl başarıyor gibi sorular sorulacak. Oturuma, aktivist Bulut Öncü, Yrd. Doç. Dr. Volkan Yılmaz, avukat Türker Vatansever katılıyor.
‘Birlikten doğan demokrasi’ başlıklı oturumda Türkiye demokrasi tarihine adını yazdıran yüzbinleri örgütleyen gönüllü toplumsal duyarlılıklardan nasıl tek ve uyumlu sesler yükselebildiği tartışılacak. Eczacıbaşı-Baxter Hastane Ürünleri İK Direktörü Aslı Dizdar moderatörlüğünde konuşmacı Oy ve Ötesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Sözcüsü Sercan Çelebi.
‘Hizmet ve eğlence sektöründe insan yönetimi’ başlıklı oturumda gazeteci Cengiz Semercioğlu, Türkiye Eğlence Sektörü Derneği Başkanı Fırat Kasapoğlu ile birlikte hizmet ve eğlence sektöründe insan yönetimine dair bir bakış sunacak.