Kadın Girişimciler Derneği KAGİDER’e üye 3 iş kadını Tijen Mergen, Ferah Lök ve Diana Fındıkoğlu, IBM ve Doğan Medya Grubu gibi büyük şirketlerde çeyrek asıra varan profesyonel deneyimlerini, işyerlerinde mutluluğu artırmak için birleştirdiler.
Bu 3’lünün kurduğu Power Of Happiness Türkiye Platformu, organizasyonlarda mutlu olmanın gücü ve faydalarıyla ilgili farkındalık yaratmayı, şirketler ve çalışanları için en iyi ortak faydayı sağlamayı hedefliyor; bu doğrultuda eğitimler veriyor.
En mutlu Danimarka
Gallup’un araştırmalarına göre işyerlerinde, çalışanların en mutlu olduğu ülke Danimarka. Dolayısıyla “İşte Mutluluk” alanında dünyada önde gelen uzmanlardan biri olan Alexander Kjerulf’un Danimarkalı olması da eşyanın tabiatına uygun. Bilgisayar mühendisi olan Kjerulf, başarılı iş hayatına 2003’te nokta koyarak Danimarka dışındaki ülkelerde daha mutlu bir iş ortamı yaratabilmek için kolları sıvamış. Şimdiye kadar 30’u aşkın ülkede Shell’den Microsoft’a, IKEA’dan LEGO’ya binlerce şirkete mutluluk eğitimi vermiş. Dün kendisini İstanbul’da dinleme imkânı bulduk; işte mutlu olmanın neden önemli olduğu ve nasıl mutlu olunacağına dair bizlere eğlenceli bir ortamda değerli ipuçları verdi.
Mutluluk öğrenilebilir
Sevgili Serra Yılmaz, “Bazı insanların mutluluğa istidadı yok. İsteseler de beceremiyorlar” der. Bendeniz ise tam tersine 20’li yaşlarımdan beri kolay gülebilen, küçücük olaylarla bile doyasıya eğlenebilen şanslı insanlardan biriyim.
Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr. H. Benson’un çalışmaları, olumlu düşüncenin ruh sağlığı üzerinde mükemmel sonuçlar yaratabileceğini kanıtlıyor: “İyimser insanlar daha az hastalanıyor; hasta olduklarında da daha kolay ve çabuk iyileşiyor.”
Yine Harvard ve Cambridge gibi saygın üniversitelerdeki bilim insanlarının son yıllarda yaptıkları araştırmalar, mutluluğun öğrenilebilen bir duygu olduğunu ortaya koyuyor. Özel hayatta mutlu olmak için formül şu: Sorunları gidermeye odaklanmak yerine, hayatında her vesileyle yakalayabileceğin mutlulukları fark etmeye çalış. Bunu kendi başına başaramıyorsan, mutluluk eğitimi al.
Mutluluk bulaşıcıdır
Birleşmiş Milletler ilk kez 2012 yılında 20 Mart’ı Dünya Mutluluk Günü ilan etti; son 2 yıldır Dünya Mutluluk Endeksi de yayınlanıyor. Türkiye’nin 77. sırada yer aldığı bu endekste Latin Amerikahalkı, gelir seviyesiyle karşılaştırıldığında diğer toplumlara göre listenin çok daha yukarılarında, yani daha mutlu, eski sosyalist blok ülkeleri ise aynı karşılaştırmada refah düzeyine göre çok daha alt sıralarda yer alıyor.
Milliyet’in “okumayan kız çocuğu kalmasın” diye başlattığı ve kısa sürede başarıya ulaşan “Baba Beni Okula Gönder” kampanyasında birlikte çalıştığımız Tijen Mergen çok hayırlı bir işe soyunuyor. Çünkü bana göre mutluluk bulaşıcıdır ve işyerlerinde eğitim alarak mutlu olmayı öğrenen bireyler, eminim bunu ister istemez özel hayatlarına da taşıyacaklar ve Türkiye’nin, Mutluluk Endeksi’nde şu anda 77. sıradaki yeri, belki de 10-15 basamak yukarılara çıkacaktır.
Meral Tamer
14.01.2015